Maidenspeech Ima: vragen over veiligheidplan

Ima Stokvis stelt vragen over integraal veiligheidsplan


De VVD heeft met enthousiasme kennisgenomen van het Integraal Veiligheidsplan en de daarin gekozen prioriteiten. Met name de prioriteit veilige buurten en wijken en de daarbij behorende ambitie om de daling van high impact en veelvoorkomende criminaliteit, zoals woninginbraken, structureel te continueren verdient bijzondere aandacht. Ook is de VVD verheugd te lezen dat een veilig en eerlijk ondernemersklimaat een prioriteit is binnen het Integraal Veiligheidsplan. Burgerlid Ima Stokvis stelde hierover tijdens het raadsdebat een aantal vragen aan het college.


Verwarde personen

Onderdeel van veilig wonen is ook het terugdringen van overlast van verwarde personen. Uit de terugblik van het Integraal Veiligheidsplan 2019-2022 blijkt dat dit destijds ook een ambitie was en dat dit in die periode die doelstelling niet is behaald Uit het voorliggende Integraal Veiligheidsplan blijkt dat het aantal van dit soort overlastmeldingen toeneemt.

Wat maakt dat de nu gekozen aanpak ervoor gaat zorgen dat deze doelstelling nu wél behaald wordt, ondanks dat het aantal overlast meldingen toeneemt?

 

Meer prioriteiten

In het Integraal Veiligheidsplan zijn er nu meer prioriteiten benoemd dan over de vorige periode. We zijn in de basis content met de brede aandacht en integrale benadering van veiligheidsthema’s, maar het risico bestaat dat de focus te veel gespreid moet worden met per saldo minder resultaat op cruciale onderwerpen.

De VVD vindt het belangrijk om, ondanks de dalende trend in de afgelopen jaren, vast te houden aan de specifieke focus op woninginbraken.  De VVD hoopt dat dit ook bij het college onder de aandacht blijft en overweegt een motie hierover.

 

Uitbreiding ANPR-camera's

Uit beantwoording van schriftelijke vragen van de VVD blijkt dat ANPR camera’s op uitvalswegen een belangrijk en effectief hulpmiddel zijn bij het tegengaan en opsporen van criminaliteit. In 2022 heeft de inzet van ANPR in Amstelveen geleid tot staande houdingen die onder meer hebben geresulteerd in vijf lasten onder dwangsom voor het bezit van inbrekerswerktuigen.

Momenteel zijn er verschillende locaties waar ANPR-camera’s worden ingezet. Is het college van plan dit uitbreiden?

 

Interventieteams

De VVD is voorstander van het inzetten van interventieteams. Op dit moment worden die in Amstelveen niet ingezet. Uit beantwoording van het college op schriftelijke vragen van de VVD eerder dit jaar kwam naar voren dat een focus op een maatschappelijk probleem door een Interventieteam succesvol kan zijn.

Hoe ziet het college deze inzet en is het mogelijk dit te realiseren binnen de huidige (financiële) kaders?

 

Zijn plannen haarbaar?

Amstelveen kent nu een inwonertal van ruim 94.000 inwoners en de verwachting is dat dit aantal de komende jaren verder zal stijgen. Tegelijkertijd leven we in een dynamische tijd en staat de politiecapaciteit al jaren onder druk. Daarbij wordt aangegeven dat er scherpe keuzes gemaakt moeten gaan worden.

Kan het college toelichten aan welke scherpe keuzes gedacht wordt om hier verandering in aan te brengen. De VVD vraagt zich af of de plannen haalbaar zijn met de gestelde bedragen in deze onvoorspelbare, dynamische tijd. Kan het college dit toelichten?


U kunt hieronder het veiligheidsplan downloaden en lezen.