Veiligheid en leefbaarheid: speerpunten VVD

VVD Perspectiefnota 2024 Algemene Beschouwingen

Op woensdag 19 juli jongstleden besprak de gemeenteraad van Amstelveen de perspectiefnota 2024; wat zijn de financiële kaders voor de plannen van het college voor het volgende jaar. Fractievoorzitter Jet Smit reflecteerde tijdens de Algemene Beschouwingen over datgene wat de Amstelveense VVD belangrijk vindt voor onze stad:

 

“Voorzitter,

 

En zo is er alweer een heel politiek jaar voorbij. Twaalf maanden geleden waren we net klaar met het coalitieakkoord en zat de raad met veel nieuwelingen nog wat onwennig in haar vel. Nu zit er een warmgelopen team en doen we met elkaar mooie dingen voor de stad.

 

Het afgelopen jaar was er eentje dat zich gekenmerkt heeft door oorlog, tekorten, volksverhuizingen, affaires en verharding, maar daarnaast ook zeker door medemenselijkheid, vindingrijkheid, onverwachte meevallers en optimisme, zaken die allemaal in meer of mindere mate ook dit huis bezighouden. Het kabinet is anderhalve week geleden gevallen en daarmee is er ruimte gekomen voor een nieuwe generatie politici. De Amstelveense VVD vindt dat een goede ontwikkeling. ‘Bemoei je er mee!” is de slogan waar wij ons helemaal in kunnen vinden.

 

Ondertussen houden we als Amstelveen tijdens dit alles het hoofd koel en zorgen we er met elkaar voor dat we op een veilige, gezonde en toekomstbestendige manier onze stad draaiende houden. Een stad waar het fijn leven is, mensen hun verantwoordelijkheden pakken en waar een vangnet is voor diegene die dat nodig heeft.


De VVD is tevreden met deze perspectiefnota 2024 en blij dat het beoogde gemeentelijke huishoudboekje voor volgend jaar klopt. We zijn er trots op dat we daarbij nog steeds de laagste lasten in de regio hebben.

 

We zijn erg blij dat veiligheid een noodzakelijke extra financiële impuls krijgt, de nieuwbouw van het zwembad is aanbesteed, en er een ambitieus plan voor besteding van het groenfonds ligt en we gaan sparen voor het, ook door ons zeer gewenste, park in Zuid.

Het Stadshart wordt aangepakt; en de VVD wil hierbij wederom de andere spelers en eigenaren in dat Stadshart oproepen om nu eindelijk hun verantwoordelijkheid te pakken en serieus werk te maken van de noodzakelijke integrale aanpak van dit gebied.

 

Waar de VVD erg naar uitkijkt zijn de concrete voorstellen voor de herinrichting van de Noordelijke Poeloever. We zijn blij dat onze motie van afgelopen december nu wat handen en voeten begint te krijgen. We roepen het college hierbij wel op om toch vooral de hele raad bij deze ontwikkeling te betrekken en we zouden dan ook van de wethouder een toezegging willen hebben dat we in het najaar allemaal aan kunnen schuiven bij een raadsgesprek met meerdere richtingsvoorstellen over dit onderwerp.

 

Voor de VVD is de kern van dit alles dat de leefbaarheid in Amstelveen zo optimaal mogelijk is. De grote gemeentelijke inzet op dit gebied heeft ertoe geleid dat onze burgers gemiddeld zeer tevreden zijn over hun stad, en hun buurt zelfs een ruime 8 geven.

 

Maar we mogen niet op onze lauweren gaan rusten, want het kan, en moet nog beter. We zien dat er aan de randen van de stad en in een aantal buurten toch wat rafelrandjes aan het ontstaan zijn. Wijken zoals bijvoorbeeld Kostverloren, Bankras, Waardhuizen en Middenhoven zijn op een dusdanige leeftijd dat ze wat de VVD betreft wel wat extra aandacht kunnen gebruiken. Op de planning staat het toevoegen van groen in de buurten, en dat is heel mooi, maar wat wij missen in deze perspectiefnota is een visie op stadsvernieuwing. Een mooie, schone, verzorgde buurt is een buurt waar mensen er gezamenlijk voor zorgen dat het goed en veilig leven is. Dat moeten we stimuleren.

 

Niet alleen buurten zijn toe aan een opknapbeurt, ook een aantal daarin gelegen winkelcentra zijn niet meer van deze tijd, en we zien een verarming van het winkelaanbod hier en daar. Volgens ons moet een winkelcentrum het kloppende hart van een buurt zijn, met niet alleen winkels, maar ook met service en bijvoorbeeld ruimte voor een huisarts of zelfs een gezondheidscentrum. Een gevarieerd aanbod zorgt voor meer traffic in een winkelcentrum en daardoor blijft het voor ondernemers interessant zich daar te vestigen. We dienen daarom dan ook een motie "Winkelcentrum: Kloppende hart van de Buurt"  in die hiervoor aandacht vraagt.

 

Voor de VVD is vergrijzing, en het voorsorteren op deze ontwikkeling een belangrijk punt. Op allerlei gebied zullen we in deze stad meer aandacht moeten geven aan de noden en de wensen van de groeiende groep oudere burgers. Hoe zorgen we voor levensloop bestendige- en seniorenwoningen, en hoe zorgen we ervoor dat onze voorzieningen dusdanig zijn dat ze voor ouderen makkelijk bereikbaar zijn en houden we onze ouderen op die manier zo lang mogelijk gezond en onafhankelijk.

 

Ouderen wonen veelal te groot, en willen best wel verhuizen, maar ze willen wel in hun eigen buurt blijven. In onze bestaande buurten is eigenlijk geen grond meer vrij is voor het toevoegen van seniorenwoningen, maar de VVD ziet op dit gebied kansen boven op bijvoorbeeld winkelcentra en buurtcentra. Het op-toppen met een beperkt aantal woonlagen kan in een buurt al behoorlijk wat doorstroming stimuleren. De ouderen blijven in hun buurt en zitten meteen boven op de voorzieningen, wat ons betreft een win-win situatie. We willen dan ook het college vragen om nadrukkelijk rekening te houden met deze mogelijkheid wanneer zijn betrokken worden bij eventuele plannen van aanpak van de centra.

 

We zijn een gastvrije stad, en de VVD zou graag zien dat we hier wat duidelijker over communiceren. We vangen ruim 700 Oekraïners op en we voldoen keurig aan onze taakstelling v.w.b. statushouders. We doen het op dat gebied echt heel goed en dat mag best wat meer onder de aandacht gebracht worden. Naast vluchtelingen en heel veel arbeidsmigranten weten ook internationale studenten ons land en masse te vinden. Dat veroorzaakt ingewikkelde problemen, problemen op allerlei gebieden.

 

Wij maken ons in het bijzonder zorgen over het volume van de huidige instroom van asielzoekers, deze gaat de draagkracht van ons land te boven. En dat geldt ook voor Amstelveen. We hebben geen huizen voor nieuwkomers, geen leraren om de kinderen te onderwijzen en onvoldoende zorg capaciteit voor zo veel extra mensen.

 

Ondertussen werkt het COA werkt aan een AZC locatie in onze gemeente. Wij vragen ons daarbij nog steeds af waarom wij in Amstelveen moeten voorlopen op onze taakstellingen en verplichtingen, terwijl andere gemeenten, zoals bijvoorbeeld onze grote buur Amsterdam, bij lange na niet aan hun verplichtingen voldoen. Daarnaast willen wij op het punt van de opvang van asielzoekers graag stevige veiligheidsgaranties. We kunnen ons niet veroorloven dat het mis gaat.

 

De belangrijkste trend is dat onze stad op hoog tempo internationaliseert. En we zien steeds vaker dat de verschillende bevolkingsgroepen steeds meer langs elkaar heen leven en tegelijkertijd elkaar beconcurreren. Het niet spreken van dezelfde taal, het hebben van een ander geloof of andere culturele achtergrond leidt steeds vaker tot onbegrip, irritaties en onvrede. Het gevoel dat een Amstelvener nauwelijks kans heeft op een woning in Amstelveen maakt het er niet beter op. Daar moeten we niet voor wegkijken, daar moeten we wat mee.

 

Samen iets organiseren, of het nu een sporttoernooi is, we samen koken en eten, of samen dansen of luisteren naar muziek, als mensen dingen samendoen ontstaat er verbinding. Dat hebben we nodig in onze stad en de VVD is dan ook voorstander van dit soort privé-initiatieven. De gemeente Amstelveen subsidieert incidenteel evenementen, maar als een evenement onverhoopt niet doorgaat, dan blijft er geld onbenut liggen, terwijl er misschien wel een ander initiatief is wat steun zou kunnen gebruiken. Daarom dienen wij een motie "Evenementenfonds" in die vraagt of het mogelijk is om een evenementen fonds op te richten waarin in subsidies verzameld worden en aldus verspilling van middelen wordt vermeden.

 

Ik ga afronden.

 

Een oud-burgemeester van Amsterdam heeft eens gezegd: “In Amstelveen staat geen grassprietje scheef” en daarmee gaf hij aan dat het in Amstelveen goed geregeld is. En dat klopt nog steeds, maar we moeten er wel alert op blijven dat we het goed houden, dat we geen onnodig grote financiële risico’s nemen, dat we het hier veilig houden, en dat we ervoor zorgen dat we voornamelijk dingen doen waar zoveel mogelijk Amstelveners wat aan hebben. Of het nu gaat over gezondheid, wonen, ondernemen, onderwijs of sportvoorzieningen, we moeten blijven zorgen voor een stad in balans.

 

Voorzitter, nog één nabrander:

 

Meerdere gemeentebesturen hebben zich de afgelopen jaren hard gemaakt voor de herontwikkeling van Kronenburg, en niet in de laatste plaats wethouder Gordon, die de afgelopen 5 jaar samen met haar team, haar stinkende best heeft gedaan voor dit project, maar helaas blijkt alle inzet niet het gewenste resultaat te hebben. Dat is jammer, maar vaak is het zo dat wanneer er ergens één deur sluit, er een andere open gaat en er daarmee nieuwe kansen ontstaan. Laten we die kansen pakken!


De twee moties "Winkelcentrum: kloppend hart van de buurt" en "Evenementenfonds" vindt u hieronder :