ZOMERBLOG - Elisa De Marco

Zomer blog - Elisa De Marco

Reces!

 

Na een druk en bewogen politiek jaar is het reces, een periode zonder raadsvergaderingen. Vakantie voor de volksvertegenwoordigers dus. Heerlijk!

Even geen politiek, hoewel wij politici, doorgaans wel altijd “aanstaan” en politieke berichten, lokaal en landelijk, ons bezig blijven houden.

 

Want het zijn van politicus is enorm leuk en zeer eervol, maar ook best intensief en een reces is dan een welkome afwisseling van een druk en dynamisch bestaan waarin veel raadsleden hun dagelijkse bezigheden combineren met hun raadswerk.

 

Raadslid zijn is op papier geen full time bezigheid. Van de vergoeding kun je niet leven en dus hebben raadsleden een baan, een bedrijf, pensioen of andere inkomsten en daarnaast hun raadswerk. En dat is naar mijn mening een goede zaak. Zo blijven we als volksvertegenwoordigers dichtbij en goed geworteld in de samenleving.  Een batterij fulltime lokale beroepspolitici, dat lijkt mij geen goed idee.

 

Hoe leuk, leerzaam en afwisselend het raadswerk ook is, het kost behoorlijk wat tijd en je moet goed kunnen plannen. Naast gezin en werk is het soms best schipperen en we komen zo nu en dan slaap tekort door late vergaderingen. Hierdoor sluit het raadswerk ook een bepaalde groep uit. Mensen die simpelweg naast gezin, werk en mantelzorg zó propvol zitten dat er geen ruimte is voor al die uren raadswerk. En dat is vreselijk jammer, want we hebben juist mensen nodig uit alle leeftijdsgroepen en beroepen.

 

Een ander nadeel is fundamenteler. De Raad is het hoogste bestuursorgaan van de gemeente en vertegenwoordigt de inwoners van deze gemeente. De raad stelt de hoofdlijnen van het gemeentebeleid vast: wat willen we in Amstelveen bereiken en wat mag dat kosten? Ook controleert de raad of het college van burgemeester en wethouders dat beleid goed uitvoert. En daar wringt het soms. Want het college en de ambtelijke organisatie werken wél fulltime. Op inhoud, kennis, netwerk, historie en tijd hebben wethouders een enorme voorsprong op de raadsleden die het parttime doen en, zeker als ze nieuw zijn, de klappen van de zweep nog moeten leren.

 

Het is daarom wat mij betreft van essentieel belang voor de lokale democratie dat we het raadslidmaatschap toegankelijk en behapbaar maken. Dat we luisteren naar het verhaal van nieuwe raadsleden, ook als ze nog niet precies weten hoe het werkt met een motie, een raadsvergadering, schriftelijke vragen versus mondelinge vragen etc.


Laten we bij alles wat we doen onthouden dat het de raadsleden zijn die namens de inwoners spreken en laten we hen ook in staat stellen zoveel mogelijk tijd te spenderen aan contact met diezelfde inwoners. Minder politiek en meer luisteren naar elkaar, minder raadhuis en meer de raad op straat.


Het doet mij goed dat Amstelveen in het jaar van de participatie een aantal keren de straat op gaat om met inwoners te praten. Laten we met elkaar zorgen voor een gebalanceerde workload voor raadsleden zodat ze hun volks-vertegenwoordigende, kaderstellende en controlerende taak zo goed mogelijk kunnen uitvoeren!


Maar nu eerst reces, allemaal opladen en dan na de zomer met frisse moed weer aan de slag voor Amstelveen en haar inwoners.

 

Een fijne zomer!

 

Elisa