Begroting 2024 door raad vastgesteld


De begroting 2024 is op 8 november j.l. vastgesteld. Een begroting waar de VVD zeer tevreden mee is. We hebben nog steeds de laagste lasten in de regio en het lukt Amstelveen om te blijven investeren in de stad. De begroting is sluitend, en dat is voor de VVD een voorwaarde voor deugdelijk financieel beleid.

 

In de algemene schouwingen van juli jongstleden is onze fractievoorzitter Jet Smit, op de staat van onze stad en de uitdagingen die we met z’n allen het hoofd moeten bieden, uitgebreid ingegaan.

 

We doen het hier in Amstelveen goed, maar dat gaat niet zomaar zonder slag of stoot. Er moet door velen hard gewerkt worden en er moeten keuzes worden gemaakt willen wij met z’n allen goed kunnen blijven zorgen voor hen die afhankelijk zijn van onze hulp.

 

De Amstelveense ondernemers verdienen wat ons betreft focus en stimulans en onze middeninkomens hebben ook extra aandacht nodig. Wij realiseren ons daarbij terdege dat we eerst moeten verdienen voordat we kunnen verdelen.

 

Amstelveen is een echte sportstad, daar mogen we trots op zijn, en we willen dan ook graag Sportstad van Nederland zijn. Dat is zeer ambitieus, maar we zijn op de goede weg. In dit kader is de VVD dan ook blij dat het college tijdens het raadsdebat over dit onderwerp heeft toegezegd te onderzoeken of we meer beweegpleinen kunnen realiseren in onze stad. Wat ons betreft belangrijk bij het bevorderen van sportacceptatie en de gezondheid van de bewoners van onze stad.

 

De VVD ziet ook dat het aantal subsidies ten bate van inwoners van onze stad aan het toenemen zijn. En wij vinden dat alles wat effectief en positief kan bijdragen aan het leven onze bewoners zeer belangrijk. Natuurlijk moeten we niet onzinnige dingen en daar alert op blijven. 

 

We investeren veel in onze stad, van zwembad, tot cultuurstrip, Stadshart, A9, Legmeer noem maar op. En daar komen ongetwijfeld ook weer nieuwe investeringen bij, want we zien bijvoorbeeld dat onze VO-scholen zo langzamerhand aan hun maximale capaciteit zitten. De VVD is er geen voorstander van dat scholen ineens meer dan 2.000 leerlingen krijgen en wij verwachten dat we dus op termijn een extra VO-school nodig zullen hebben. Uiteraard mag daarbij ook Aalsmeer voor haar inwoners gaan nadenken over komende uitbreidingen en de daarbij behorende volledige voorzieningen.

 

Alle lopende en komende projecten brengen kosten en risciso’s met zich mee. We hebben het over investeringen die gezamenlijk in de honderden miljoenen Euro’s lopen

 

De VVD denkt dat het goed en zelfs noodzakelijk is dat het voor iedereen duidelijk en inzichtelijk is wanneer we als gemeente wat gaan investeren, wat de risico’s voor de gemeente bij de verschillende projecten zijn en in hoeverre onze reserves die risico’s goed genoeg afdekken.

 

Daarom hebben wij de ruim gesteunde motie “Financiën Grote Projecten Inzichtelijk” ingediend waarin we vragen dit jaarlijks bij de perspectiefnota met een overzicht te komen.