Vuurwerkverbod niet te handhaven

Vuurwerkverbod niet te handhaven en niet liberaal volgens VVD


Veel mensen genieten elke jaarwisseling van het vuurwerk dat in Amstelveen vorig jaar nog massaal is afgestoken door inwoners. De VVD denkt dan ook dat er onvoldoende draagvlak is voor een algeheel vuurwerkverbod. Enige overlast wordt al beperkt doordat er voor een aantal zones in Amstelveen reeds een verbod geldt. Indien nodig kunnen daar locaties aan worden toegevoegd. Het probleem is en blijft dat het handhaven van een lokaal vuurwerkverbod eigenlijk een onmogelijke opgave is.

 

Daarnaast blijft de verkoop van legaal vuurwerk niet verboden in Amstelveen. Je zou dan in een rare situatie terechtkomen waarbij vuurwerk wel in Amstelveen verkocht wordt, maar het vervolgens niet in Amstelveen afgestoken mag worden. 

 

Een belangrijke reden om een verbod te overwegen zijn de veiligheidsrisico’s die gepaard gaan met vuurwerk. Maar een groot deel van de ongelukken wordt veroorzaakt door illegaal vuurwerk. Als je een algemeen verbod invoert is dat probleem niet weg. 

 

We hebben elders ook gezien dat lokale verboden niet helpen en niet worden ondersteund door bijvoorbeeld het Nederlands Genootschap van Burgemeesters. Daarnaast is de capaciteit voor handhaving voor hen een punt van zorg. De VNG noemt het onwenselijk dat de regels per gemeente verschillen. En de Nederlandse Vereniging van Spoedeisende Hulpartsen geeft aan dat zelfs een totaalverbod geen oplossing is, maar dat het gaat om een mentaliteitsverandering. 

 

En juist dat ligt bij de bevolking zelf en kan met goede voorlichting beïnvloed worden. Uiteindelijk vindt de Amstelveense VVD dat mensen zelf de keuze moeten kunnen maken. Wij willen onze inwoners deze bijzondere traditie niet ontzeggen. 

 

De VVD ziet in de toekomst mogelijk wel een rol weggelegd voor de gemeente om, eventueel samen met het Amstelveense bedrijfsleven, het initiatief te nemen voor een lichtshow of andere activiteit tijdens Oud & Nieuw. Hierdoor geef je mensen een alternatief om op een andere manier het jaar feestelijk af te sluiten.