Fractie blij met opzet gebiedsvisie Poeloever

Noordelijke Poeloever met oeverroute

De Amstelveense VVD is erg onder de indruk van de eerste opzet met denkrichtingen en ideeën met betrekking tot de (her) inrichting van de A9 zone west, zoals die door het gemeentelijke projectteam gepresenteerd werden tijdens een raadsgesprek op 6 december j.l.

 

De VVD-motie van 9 november 2022 vroeg om een integraal plan van aanpak voor de Noordelijke Poeloever omdat we daar veel mogelijkheden zien voor verbetering van de ruimtelijke en groen kwaliteit. Wat ons betreft kunnen sport, spel en recreatie beter ingevuld worden en we denken dat er een duidelijkere verbinding gemaakt moet worden tussen Poeloever en bv het Bloesempark. Het “rondje Poel” kan mooier en moet veel meer verbinden en uitnodigen tot gebruik.

 

Ook de grote bovengrondse parkeerplaats naast het gemeentehuis is wat ons betreft niet meer van deze tijd. Een parkeergarage op een andere, meer gunstige plek, waardoor hij beter bereikbaar is voor bewoners en bezoekers van het Oude Dorp e.o. De vrijgekomen ruimte kan dan heringericht worden met veel groen en ruimte voor recreatie, sport, spel en eventueel horeca.

 

De schetsen en ideeën zoals door het gemeentelijke projectteam op 6 december gepresenteerd voldeden volledig aan onze verwachtingen en zelf nog meer. Want niet alleen voor de Noordelijke Poeloever was een visie geformuleerd, ook de verbinding met het Amsterdamse Bos, het Oude Dorp en de traverse over de A9 bij de ANNA werd nadrukkelijk gemaakt.

 

Noordelijke Poeloever

Een houten steiger pad, een oeverroute op palen, in de Poel achter het gemeentehuis en voor de Poeloever langs vinden wij een super idee. Het kan de verschillend delen van de poel verbinden en uiteindelijk met een kleine ophaalbrug aansluiten bij de ingang van het Bloesempark. De huidige natuurspeeltuin zou moeten worden gerenoveerd en uitgebreid en beter toegankelijk worden gemaakt. Meer mogelijkheden voor buitensporten kunnen worden toegevoegd en een echt breed stadsstrand aangelegd. Het parkeerterrein zou moeten verdwijnen op de huidige locatie waardoor extra ruimte voor groen en recreatie vrij komt. De verbinding kan dan ook worden gezocht tussen het plein voor het gemeentehuis en het pleintje aan de overkant van de Handweg. Allemaal ideeën waar de VVD zich volledig in kan vinden en die in lijn zijn met onze eigen idee van “Een Poeloever voor heel Amstelveen”.

 

Oude Dorp

Door de Noordelijke Poeloever meer te vergroenen zou ook het Oude Dorp “dichter bij de Poel” kunnen komen te liggen, in ieder geval qua gevoel en beeld. De suggestie van een collega van bbA om dat visueel te maken met een soort stadspoort lijkt ons een hele leuke. Door het parkeren plaats te laten vinden in een strategisch geplaatste parkeergarage weten ook bezoekers aan het bv het Bloesempark en het Amsterdamse Bos de weg naar het Oude Dorp beter te vinden en kan de horeca hier meer van profiteren. Het Oude Dorp heeft “cultureel en culinair” als denkrichting meegekregen. Die functie kan zo versterkt worden.

 

A9 traverse bij de ANNA

Over de A9 wordt ter hoogte van de ANNA een grote overkapping gemaakt door Rijkswaterstaat. Daardoor krijgt Amstelveen er heel wat vierkant meters gebruiksruimte bij die ingevuld moeten worden. In het projectteam wordt nagedacht over een invulling die de verbinding tussen Noord en Zuid Amstelveen versterkt en ook voorsorteert op een eventuele toekomstige ontwikkeling op het KLM-terrein. Op de traverse mag niet gebouwd worden, maar kunst, cultuur, sport, recreatie en groen kunnen er zeker een plaats vinden.

 

Kortom, de Amstelveens VVD vindt de ideeën, denkrichtingen en eerste aanzet voor plannen zoals die gepresenteerd zijn op 6 december j.l. een prima start. We kijken uit naar de vervolg stappen.


De gehele presentatie van het gemeentelijke project team van 6 december 2023 vind u HIER