Open dag AMV opvang op Legmeer

Op dag AMV opvang op Legmeer


Op 23 januari a.s. nemen een groep Alleenstaande Minderjarige Vreemdelingen (AMV-ers) hun intrek in de nieuw AZC locatie aan de Bouwerij 104. Een groep van zo’n 60 jongeren (voornamelijk jongens tussen de 15 en 18 jaar) wordt hier opgevangen in prefab woonunits. Omdat minderjarigen meer aandacht en begeleiding nodig hebben zet het COA voor deze groep asielzoekers in op kleinschalige opvang. Het is de bedoeling dat deze locatie 2,5 jaar blijft bestaan, met de mogelijkheid van een verlenging met van 2,5 jaar.

 

Woordvoerder Kees Noomen nam op 13 januari j.l. in gezelschap van burgemeester Tjapko Poppens,verantwoordelijk wethouder Adam Elzakalai en bbA collega Ferry van Groeningen een kijkje op de locatie. De opvang is voornamelijk voorzien van voornamelijk basisvoorzieningen zoals een gezamenlijke keuken, toiletten, douches en een eetgelegenheid naast natuurlijk bedden. Het buitenterrein voorziet in picknicktafels, speeltoestellen en een fietsenstalling. Overdag zijn er 5 COA-begeleiders in het pand aanwezig, ’s avonds houden 2 begeleiders toezicht.

 

De VVD is van mening dat uit humane overwegingen mensen die op de vlucht zijn voor levensbedreigende (oorlogs) situaties opgevangen moeten kunnen worden. We zien echter ook de trend dat steeds meer jonge mensen, voornamelijk jonge mannen, naar Nederland komen omdat de levensomstandigheden hier aantrekkelijker zijn dan in het thuisland. Daarbij doen deze jongeren een beroep op gezinshereniging. Wij vinden deze trend verontrustend en ongewenst en dringen er dan ook bij onze landelijke politici op aan deze ontwikkeling zo veel mogelijk tegen te gaan.

 

Amstelveen neemt zijn verantwoordelijkheid en de raad heeft een jaar geleden ingestemd met de komst van 350 asielzoekers. Een tweede locatie is voorzien op de Keesomlaan 10 en zal rond september 2024 operationeel worden. Op 30 januari a.s. zal voor de omwonenden en andere belangstellenden op de locatie een informatieavond worden gehouden. De VVD-fractie zal daarbij natuurlijk vertegenwoordigd zijn.

 

Een punt van aandacht voor de Amstelveense VVD is en blijft de veiligheid in- en rondom de AZC’s en zij zal dan ook op dit punt permanent vinger aan de pols houden. Verder denken wij dat de asielzoekers, zoveel mogelijk meteen aan het werk moeten worden gezet, de kinderen onderwijs moeten krijgen en dat daarbij een vast verplicht onderdeel van de overige dag Nederlandse les zal moeten zijn. We denken dat werkervaring en het leren van een nieuwe taal en cultuur voor iedereen gunstig is.