Raad benadrukt belang Lokale Omroep

Raad benadrukt belang Lokale Omroep


Het Belang van een Onafhankelijke Lokale Omroep

 

Woensdag 19 juni jl. besprak de gemeenteraad ons initiatiefvoorstel (met D66, GvA en BBA) om extra geld beschikbaar te stellen voor de lokale publieke omroep. Het doel van dit voorstel is eenvoudig: ervoor zorgen dat onze omroep kan blijven bestaan en de kwaliteit van zijn programma's kan handhaven, zonder dat er extra of nieuwe taken worden toegevoegd.

 

We streven naar een goede en onafhankelijke lokale omroep. Daarom zorgen we ervoor dat de gemeente - totdat het Rijk het overneemt - voortaan twee keer het VNG-normbedrag gaat betalen. Het VNG-normbedrag is 1,57 per huishouden wat in Amstelveen neerkomt op zo’n €70.000 (jaarlijks). Dit in tegenstelling tot veel andere gemeenten die alleen 1 keer het  normbedrag betalen of zelfs minder dan dat normbedrag doteren aan een lokale omroep. is De VVD hecht belang aan een sterke, onafhankelijke lokale omroep. Dit is met slechts een keer het normbedrag erg lastig te realiseren. Tegelijkertijd vinden we ook dat we zorgvuldig met publiek geld omgaan. 

 

We geloven niet dat extra geld alleen de problemen van onze Amstelveense publieke omroep oplost. Daarom hebben we het college gevraagd om eind dit jaar een nieuw mediabeleid aan de gemeenteraad voor te leggen. Dit zal dan de aanleiding zijn voor een principiëler debat, waarin we ook nadrukkelijk de lokale publieke omroep 1Amstelveen vragen om zelf met creatieve oplossingen te komen. Het is namelijk niet gewenst (zeker in het kader van gouvernance en onafhankelijkheid) dat de gemeente volledig verantwoordelijk is voor de financiële uitdagingen van de omroep. 

 

Met het raadsinitiatief willen we de basis leggen voor een toekomstbestendige lokale publieke omroep die de gemeenschap informeert, verbindt en van onafhankelijke informatie voorziet.