Vragen VVD & GL over Chinese camera's

VVD & GL stellen vragen over Chinese camera's


Kijk uit voor Panda’s en Beren op de weg

 

Dreigingen vanuit China en Rusland worden in de cyberwereld ‘panda’s’ en ‘bears’ genoemd. Het gaat dan om Cyberaanvallen en Cyberspionage gevaren die ook onze eigen stad bedreigen. Amsterdam gaat de ruim 1.200 camera’s die in China zijn geproduceerd en in de stad hangen binnen vijf jaar vervangen voor andere camera’s vanwege zorgen over spionage en mensenrechtenschendingen. Zorgen die worden gedeeld op nationaal en Europees niveau. Raadslid Ilika Polderman van (GL) “Ook in Amstelveen hangen camera’s die in China zijn geproduceerd zoals duidelijk werd na eerdere vragen van ons hierover. GroenLinks vindt het belangrijk dat we bij digitalisering de ethische en menselijke kant blijven bewaken.” Burgerraadslid David Koekoek (VVD) vult aan: Groenlinks en de VVD willen nu opheldering over hoe Amstelveen omgaat met de veiligheidsrisico’s van elektronisch materiaal uit China en specifiek wat er gaat gebeuren met de camera’s die in Amstelveen hangen. “We zien een toenemende bedreiging door cyberaanvallen en cyberspionage.  De VVD vindt het belangrijk dat we camera’s gebruiken ter verhoging van de veiligheid van onze inwoners, maar wil tegelijkertijd ook maatregelen nemen tegen vijandige buitenlandse actoren” aldus David Koekoek. Met de vragen willen de VVD en Groenlink opheldering over hoe we in Amstelveen omgaan met spionage, mensenrechten en ook oneigenlijke concurrentie.

 

Spionage

De Chinese overheid heeft het recht om alle data in te zien van bedrijven die zijn gevestigd in China. Daarnaast is het bekend dat China grote hoeveelheden data verzamelt o.a. door cyberspionage. Cyberspionage is schadelijk omdat de verkregen informatie kan worden gebruikt om de Nederlandse samenleving te ontwrichten door bv desinformatie, dissidenten te dwarsbomen en producten te kopiëren.

 

Mensenrechten

Er zijn sterke aanwijzingen dat onderdrukte minderheden worden ingezet voor de productie van strategische producten op de internationale markt. Een deel van de camera’s worden geproduceerd door Chinese staatsbedrijven. Er is discussie over o.a. elektrische auto’s uit China omdat er sterke aanwijzingen zijn dat o.a. Oegoeren geforceerd worden om onder erbarmelijke omstandigheden in kampen onderdelen voor die auto’s te produceren.

 

Dumping

Daar komt nog bij dat Chinese producten vaak door staats subsidie en/of geforceerde arbeid goedkoper zijn dan Europese merken. Dit is oneigenlijke concurrentie en die zouden we zo veel mogelijk tegen moeten gaan, in ieder geval niet faciliteren.

 

De digitale wereld geeft veel kansen en bedreigingen. Het is belangrijk dat we als Amstelveen de kansen pakken om de dienstverlening en naar inwoners te verbeteren en ook tegelijkertijd bedreigingen benoemen en die zoveel mogelijk uitsluiten.

 

VVD en GroenLinks willen opheldering over hoe Amstelveen omgaat met de digitale dreiging en specifiek wat er gaat gebeuren met de camera’s in onze stad, en hoe we omgaan met spionage, mensenrechten en oneigenlijke concurrentie. Ook informeren ze naar de stand van zaken rondom maatschappelijk verantwoord inkoopbeleid om dit soort situaties in de toekomst voor te zijn.