De Perspectief Nota 2025

Raad Amstelveen bespreekt plannen voor 2025


VVD komt met creatieve oplossingen als afsluiting van politiek seizoen

 

Amstelveen 18-07-2025: Tijden de jaarlijkse Algemene Beschouwingen in de gemeenteraad heeft de VVD bij monde van fractievoorzitter Jet Smit een aantal creatieve voorstellen gedaan voor sportfaciliteiten en het mogelijk toevoegen van extra woningen op een aantal plekken die nog niet “in the picture” zijn bij het college.

 

Perspectiefnota 2025

Natuurlijk is de VVD blij met de plannen van het college voor 2025. Als coalitiepartij ziet zij heel veel van de VVD wensen terug. Daarnaast is het financiële huishoudboekje van de gemeente mooi op orde. Amstelveen kan ondanks uitdagende economische omstandigheden blijven investeren in de stad, mogelijk gemaakt door het feit we al jaren als gemeente verstandig omgaan met ons geld.

 

Wonen

Amstelveen heeft zo’n 10.000 nieuwe woningen in de pijplijn zitten en daar is de VVD blij mee. Ze roept het college wel op om ook aandacht te geven aan bestaande wijken die toe zijn aan verbeteren. “We moeten niet alleen met nieuwbouw bezig zijn voor mensen die hier willen wonen, maar wat ons betreft ook zeker aandacht geven aan woningen van en voor mensen die al Amstelvener zijn” aldus Jet Smit. Daarnaast ziet de VVD mogelijkheden voor transformatie van het Maalderijgebied met het toevoegen van woningen maar wel met behoud van de detailhandel en de bedrijvigheid”. Jet Smit: “Daarover gaan we in het najaar een raadsgesprek organiseren om op te halen hoe inwoners en betrokken partijen hierover denken”

 

De Noordelijke Poeloever

Anderhalf jaar geleden heeft de VVD een motie ingediend waarin zij het college vroeg te komen met een plan voor integrale herontwikkeling van de Noordelijke Poeloever. Ook het Oude Dorp en de overkapping bij de ANNA kerk moeten hierin meegenomen worden. De VVD is dan ook blij dat concrete voorstellen onderweg zijn en dat nu in de perspectiefnota 2025 ook reserveringen zijn gemaakt voor de uitvoering van die plannen. Jet Smit: “We zijn als VVD gewoon enthousiast over hetgeen wat nu vorm begint te krijgen op de tekentafel. Het zijn weliswaar de eerste stappen, maar de gemeentelijke organisatie laat echt prachtige verbindende denkrichtingen zien”

 

Sport

Dat de gemeente blijft investeren in sport en sportaccommodaties is volgens de VVD cruciaal voor een leefbare gemeente. Sport is gezond, verbindt en laat taalbarrières verdwijnen. Maar het aanbod van sportaccommodaties moet wel gelijke trend houden met de groei van de stad volgens de liberalen. Jet Smit: “Sportvelden moeten behouden blijven voor de sport, daar gaan we geen huizen bouwen. Wij denken dat het bijvoorbeeld een goed idee is om de vrijgekomen velden van hockeyclub MHC te gebruiken voor een multifunctionele binnensporthal, een Kemphaan 2.0. Daarnaast denken we dat sloop-nieuwbouw de enige mogelijkheid is om het oude zwembad van de Meerkamp te verduurzamen. Hier kunnen dan ook woningen aan toegevoegd worden op een heel natuurlijke manier, passend in de omgeving” De VVD is voornemens om eind dit het jaar hiervoor met een motie te komen.

Verder gaf de VVD nog de suggestie aan het college mee om te kijken of er voorzieningen getroffen zouden kunnen worden voor een dubbelgebruik sportveld op de overkapping van de A9 bij de ANNA, waardoor er daar bij vorst toch nog op natuur geschaatst zou kunnen worden, aangezien de landijsbaan aan de Poel einde levensduur is.

 

Schiphol en “Het Park”

Ook de VVD was onaangenaam verrast door de 8.000 extra vluchten over de stad deze zomer en vindt dat het onderhand tijd is voor een compensatie door Schiphol. “We denken dat het nu tijd is voor een groot gebaar richting onze stad en dat er uit het Schipholfonds best een donatie gegeven kan worden aan het door de VVD vurig gewenste park in Amstelveen Zuid. Wij willen dat met dat park haast gemaakt wordt, en een extra financiële impuls zou daarbij zeker helpen” aldus Jet Smit

 

De politie komt naar u toe

Veiligheid is natuurlijk “core business” voor de VVD, en ook dit jaar komt zij met een voorstel om de veiligheid in Amstelveen te verhogen door voorlichting en preventie. “We willen graag het succesvolle concept van de kraam van de politie op de vrijdagmarkt in het Stadshart uitbreiden naar de buurten en hebben daarom geld gevraagd voor een veiligheids kar waarmee de politie ook in de de wijken met voorlichting over allerlei veiligheids-issues kan bijdragen aan de weerbaarheid en veiligheidsgevoel in onze stad” aldus de fractievoorzitter van de Amstelveense VVD.

De volledige tekst van de Algemene Beschouwingen zoals uitgesproken door Jet Smit vindt u hier onder