arrow_back

Waarom komt er geen oplossing voor de uitgelote Amstelveense kinderen?


Er zijn in Amstelveen behoorlijk wat kinderen uitgeloot voor de Amstelveense school van hun keuze. Zij hebben alternatieven aangeboden gekregen in Aalsmeer, Amsterdam en zelfs Vinkeveen. De VVD vindt dit onacceptabel. De afgelopen jaren heeft de gemeente vele miljoenen geïnvesteerd in schoolgebouwen van het Amstelveen College en het Herman Wesselink College. Recentelijk is het Keizer Karel College bij de gemeente geweest met een verzoek ook in haar huisvesting miljoenen te investeren.

Veel mensen zijn ooit verhuisd naar Amstelveen en bereid om hier in een duurdere of kleinere woning te wonen dan elders. Een belangrijke reden hiervoor is dat we zulke goede voorzieningen hebben, waaronder de goede scholen in zowel basis- als voortgezet onderwijs. Niet alleen AC, KKC en HWC, maar ook Panta Rhei is een uitstekende school. Graag zouden we zien dat ook meer Amstelveense kinderen naar deze school gaan. Al is Panta Rhei, dat alleen VMBO aanbiedt, voor veel kinderen nu niet de oplossing. De meeste kinderen zijn uitgeloot voor VMBO-T/HAVO niveau.

Vragen

Op woensdag 17 april heeft VVD-raadslid Bas Zwart vragen over de uitgelote Amstelveense kinderen aan de Wethouder Onderwijs gesteld in de Commissie B&S. Het antwoord van de wethouder was dat de zg. kernprocedure succesvol was verlopen, want alle kinderen zijn geplaatst in de regio (Vinkeveen tot Badhoevedorp) en 99% van de kinderen is geplaatst op een school van 1e, 2e, of 3e voorkeur. Ook zal het de komende jaren nog moeilijker worden om de meeste Amstelveense kinderen in Amstelveen naar school te laten gaan. Na de aandacht in de media en in de commissie heeft de VVD nog meer mails en brieven ontvangen van zeer teleurgestelde ouders. Een dagelijkse fietstocht naar Aalsmeer is toch raar als je naast het HWC woont.

Procedure

Bas Zwart (VVD) zegt hierover: “Misschien klopt de procedure wel, maar het verhaal klopt niet. Mooi dat er voor alle kinderen een plaats in de regio is, de procedure succesvol is verlopen en 99% is geplaatst op 1e, 2e, 3e voorkeur. Dat is een papieren waarheid die leuk is voor accountants en statistici. Wij zien enkele tientallen kinderen die vaak als enige van hun klas naar een school buiten Amstelveen moeten gaan. Weg van vriendjes en vriendinnetjes en hun eigen veilige omgeving. Het is dan triest dat mijn D’66 collega vindt dat de oplossing is dat de kernprocedure nog een keer uitgelegd wordt aan de Gemeenteraad. Dat ben ik niet met haar eens. Ik kan dit namelijk niet uitleggen aan de Amstelveners”.

Wet

De oplossing ligt overigens niet bij de wethouder of de gemeenteraad. Op basis van de Wet op het Voortgezet Onderwijs bepalen de directies van de scholen samen waar welk type onderwijs wordt aangeboden. Ik weet dat de wethouder achter de schermen doet wat er binnen zijn mogelijkheden ligt.

Tweede Kamer 

Bas Zwart spreekt binnenkort met VVD Tweede Kamer-onderwijswoordvoerder Rudmer Heerema om te vragen wanneer deze wet op de schop gaat. Het kan toch niet dat het rijk het onderwijs betaalt en de gemeenten de gebouwen, maar de overheid daarna niets meer te zeggen heeft. De directeuren van de scholen kunnen zelf bepalen welk type onderwijs zij geven en kunnen een behoefte aan meer VMBO-T/HAVO-onderwijs gewoon negeren. Toevallig is er in Amstelveen nog wel ruimte op HAVO en VWO-niveau.Reacties

Locatie