Een groene, leefbare stad

Amstelveen leefbaar en Groen


Amstelveen is een oase van groen in een dichtbebouwde regio, een stad waar het fijn leven is. De VVD wil de wijken groen en leefbaar houden en het groen karakter van de gemeente versterken en uitbreiden waar mogelijk.


De VVD vindt ontwikkelen met beleid belangrijk. "Bouwen, bouwen, bouwen" is niet meer het credo dat past voor de toekomst. De VVD wil de polders niet bebouwen en groen houden. Inbreiding (het volbouwen van groen) of verdichting binnen bestaand stedelijk gebied, is uit den boze. Het principe van 'Ja, mits' naar 'Nee, tenzij' geeft invulling aan deze koerswijziging.


De ontwikkeling van Amstelveen zal nooit tot stilstand komen, ontwikkelaars zullen zich blijven melden. De VVD wil daarbij striktere voorwaarden (Nee, tenzij) gaan stellen. Het huidige beleid biedt onvoldoende houvast en geeft te veel ruimte aan ontwikkelaars. Bouw waar behoefte aan is, bouw het juiste en stel Amstelveners - jong en oud - voorop. Daarnaast komen diverse woongebieden in Amstelveen in aanmerking voor stedelijke vernieuwing. De gemeente moet een duidelijke visie ontwikkelen op gewenste bouwprojecten.


Kortom, koester wat Amstelveen heeft, versterk en verbeter waar nodig. Amstelveen is mooi, ruim van opzet en biedt een prettige leefomgeving. Kwaliteit is belangrijker dan kwantiteit.


Grens aan de groei

De afgelopen jaren zijn woningbouwplannen tot ontwikkeling gebracht of zijn plannen daartoe voorbereid en vastgesteld. In totaal staan er momenteel circa

10.000 woningen in de planning, nagenoeg volledig aanvullend op het huidige aantal woningen in Amstelveen. De VVD vindt dat daarmee een kritische grens is bereikt. Uitgezonderd uitbreidingswijk de Scheg, zijn alle plannen voorzien in bestaand stedelijk gebied. Dit legt druk op de beschikbare en waardevolle openbare ruimte, druk op de weginfrastructuur en druk op de voorzieningen.

 

Om onze mooie stad ook in de toekomst goed te kunnen laten functioneren (voorzieningenniveau, bereikbaarheid, prettige leefomgeving, etc.), is wat de VVD betreft 110.000 inwoners het maximum.

 

A9/ Stadshart

Na de enorme kaalslag van bomen is het nu tijd om de inrichting te bepalen over de A9 en rondom het Stadshart. Doordat de A9 ter hoogte van het Stadshart verdiept komt te liggen, met een overkapping van zo’n 250 meter, komt er veel ruimte vrij. De VVD wil dat dit zoveel mogelijk groen en ruimte oplevert voor recreanten.


Standpunten van de Amstelveense VVD:


- De VVD wil de polders niet bebouwen maar groen houden. Tevens wil de VVD minimale inbreiding of verdichting binnen bestaand stedelijk gebied.

 

- Bouwen met beleid vindt de VVD belangrijk. Bouwen, bouwen, bouwen is niet meer het credo voor de toekomst. Het principe van 'Ja, mits' naar 'Nee, tenzij' geeft invulling aan deze koerswijziging.

 

- Belangrijk is dat met name bij nieuwe projecten het Amstelveense karakter behouden blijft: ruim opgezet, zeer terughoudend met hoogbouw, meer grondgebonden (koop) en meer groen.

 

- De groei van het aantal inwoners mag niet ten koste gaan van de kwaliteit en omvang van het voorzieningenniveau in Amstelveen. Nieuwe wijken moeten juist bijdragen aan het woongenot van alle burgers in  Amstelveen. Bij dergelijke projecten moet duidelijk zijn wat het aan voorzieningen oplevert die het legitimeren om te bouwen (een soort business case). Hierdoor houden we een goede balans aan leefbaarheid, veiligheid en groen.

 

- Groen is een integraal onderdeel van het karakter van de gemeente Amstelveen. De VVD wil meer groene plekken met bomen en planten in de stad en in de wijken, hoe klein dan ook. De VVD streeft naar 100 m2 groen per woning.

 

- Specifieke aandacht dient uit te gaan naar het realiseren van meer groen in Amstelveen-Zuid, zoals in de nieuw te bouwen wijken de Scheg en Legmeer. De VVD pleit voor een nieuw stadspark in dit deel van Amstelveen.

 

- De herontwikkeling van het bedrijventerrein Legmeer biedt een kans om een gemengd woon/werkgebied te creëren met veel woningen. De VVD beoogt met Legmeer een kwalitatief hoogwaardig en toekomstbestendig woon-werkgebied met een gedifferentieerd woonprogramma waarmee wordt voorzien in de Amstelveense woningbehoefte. Gezien de lange doorlooptijd en financiële impact voor de gemeente is het voor de VVD belangrijk dat de financiële haalbaarheid en risico's goed worden bewaakt.

 

- Vergroening in het Stadshart is van belang om de hier zichtbare Amstelveense identiteit te versterken, maar ook om het leefbaarder en gezelliger te maken. Een groene pergola op het Stadsplein zou een mooie aanvulling zijn.

 

- De Amstelveense Poel is een parel in Amstelveen. Daarom zet de VVD in op een strand met recreatie mogelijkheden aan de Noordoever en water van zwemkwaliteit. Het is belangrijk dat eigenaar gemeente Amsterdam en de betrokken waterschappen verantwoordelijkheid nemen en financieel bijdragen.

 

- De waterkwaliteit van vijvers en sloten is belangrijk voor de leefbaarheid in Amstelveen en wordt waar nodig verbeterd door beter en meer  frequent onderhoud.

 

- Verbeteren van de luchtkwaliteit en geluidsoverlast voor inwoners rondom Amstelveense wegen waar dat nu normen overschrijdt.

 

- De VVD vindt een schone gemeente belangrijk voor de leefbaarheid. Inwoners kunnen afval zo goedkoop mogelijk kwijt. Daarbij moet worden gestreefd naar hergebruik en recycling. Om overlast en ongedierte te voorkomen, blijft de VVD voorstander van ondergrondse afvalcontainers.

 

- Het Amsterdamse Bos moet goed onderhouden, veilig en gratis toegankelijk zijn voor inwoners. Ook honden moeten samen met hun eigenaren kunnen blijven genieten van loslopen in het bos. De VVD is tegen betaald parkeren in het bos en overregulering. De optie om het eigendom van het deel onder de A9 - incl. de Poel - over te nemen van Amsterdam, moet nadrukkelijk verkend worden.

 

- Hondenpoep, zwerfvuil, vuilnis rondom afvalcontainers, graffiti en andere overlast worden aangepakt en vernielingen snel hersteld. De kosten hiervan worden zoveel mogelijk verhaald op de veroorzaker.

 

- De gemeente investeert in een toekomstbestendig rioolsysteem, zoekt proactief de samenwerking met waterschappen en houdt bij ontwikkelingen en onderhoud rekening met aanbrengen van verbeteringen, zoals een betere scheiding van regenwater en huishoudelijk afvalwater.

 

- Stel striktere voorwaarden vast waar initiatiefnemers van woningbouw- plannen zich aan dienen te houden.

 

- Ontwikkelaars die het koopsegment de rug toekeren, mogen achteraan aansluiten. Geen deal met een ontwikkelaar kan soms ook een betere deal voor Amstelveen zijn.

 

- De VVD is trots op de groene en rustige wijken in Amstelveen. De VVD is vóór groen. Kinderen moeten in Amstelveen in hun buurt kunnen blijven spelen.

 

- De VVD ziet mogelijkheden voor stedelijke vernieuwing in Amstelveen. Verbeter en versterk waar nodig. Delen van de wijk Keizer Karelpark komen wat de VVD betreft daarvoor bijvoorbeeld in aanmerking.

 

-De VVD wil een mooi en levendig Stadshart. Geen hoogbouw aan de zuidzijde van het Stadshart en zorgvuldig overleg met omwonenden. Nu duidelijke kaders stellen moet verrassingen later voorkomen.


Financiën (€)

 

- De VVD ziet toe op realistische, transparante grondexploitaties. Voor stedelijke vernieuwing kijkt de VVD naast de beschikbare middelen binnen de gemeente, nadrukkelijk ook naar beschikbare subsidies op rijksniveau.

 

- Bij het verder vergroenen van Amstelveen (streven naar 100 m2 groen per woning) wil de VVD nadrukkelijk ook de samenwerking in de directe omgeving (de Noord-Hollandse Zuidflank) zoeken en is alert op subsidiërings mogelijkheden door het Rijk en Europa. Gebruikers dragen bij in de kosten, of je nu een huis huurt of bezit. De rioolheffing mag niet hoger zijn dan nodig en blijft kostendekkend.


Neem gerust contact op met onze woordvoerder Jet Smit als u vragen heeft over ruimtelijke ordening, wonen en groen.