Sporten in Amstelveen

Gezondheid en bewegen


Investeren in sport is een investering in de toekomst. Sporten is gezond, helpt met het leggen van sociale contacten en werkt daarmee verbindend, vergroot de mentale veerkracht en verkleint het risico op ziekten, voor jong en oud. Daarom is de VVD van mening dat de gemeente moet stimuleren dat sport voor iedereen toegankelijk is.

 

Het hebben van goede sportvoorzieningen brengt Amstelveners uitsluitend voordelen. Sportvelden creëren een ruimtelijk gevoel, passen binnen het groene beeld en zijn een welkome afwisseling binnen bebouwd gebied. De VVD is dan ook mordicus tegen elke vorm van bebouwen van de huidige sportvelden en –complexen binnen de bebouwde kom. Sportfaciliteiten dienen dicht bij de gebruikers te blijven en niet naar de randen van de stad verbannen te worden.

 

Naast de georganiseerde sport steunt de VVD ook de individuele sporten zoals hardlopen, fietsen, wandelen, urban sports en fitness.

 

Het zwembad De Meerkamp neemt in Amstelveen een belangrijke plek in. De VVD heeft zich sterk gemaakt voor nieuwe investeringen in extra zwemwater zodat alle kinderen in Amstelveen de mogelijkheid hebben om in het eigen zwembad zwemles te krijgen.

 

De VVD steunt alle initiatieven die sportvoorzieningen en sportbeoefening op een hoger plan kunnen brengen of kunnen vergroten en die Amstelveen (weer) tot sportstad van Nederland kunnen maken. Naast de breedte sport wil de VVD ook de beoefening van topsport in Amstelveen stimuleren.


Standpunten van de Amstelveense VVD:

 

- De VVD vindt het belangrijk dat sport voor iedereen in Amstelveen toegankelijk moet zijn.

 

- De VVD wil sportclubs en -verenigingen in Amstelveen steunen in hun bestaan en het leveren van kwalitatieve sport voorzieningen.

 

- De VVD wil het goede sport- en beweegklimaat in Amstelveen verder ontwikkelen, voor zowel georganiseerde als ongeorganiseerde sport. In de afweging met andere gewenste ontwikkelingen zoals woningbouw moet het sportaanbod in balans blijven, en mag er in verhouding niet op achteruit gaan.

 

- De VVD vindt het belangrijk om de jeugd zo vroeg mogelijk kennis te laten maken met sport en stimuleert daarom een nauwe samenwerking tussen sportverenigingen, scholen en buitenschoolse opvang.

 

- De VVD ondersteunt het organiseren van sportevenementen om zoveel mogelijk mensen kennis te laten maken met sport.

 

- De VVD wil meer faciliteiten voor (individuele) buitensport, bijvoorbeeld in het Amsterdamse Bos, de Noordelijke Poeloever of het creëren van ruimte in woonwijken en parken.

 

- De VVD vindt het belangrijk dat ieder kind in Amstelveen leert zwemmen. Amstelveense kinderen dienen zwemles in Amstelveen te kunnen krijgen zonder op een wachtlijst te komen.

 

- De VVD wil jongeren meer in beweging krijgen door kennismaking met sport stimuleringsprogramma’s en intensievere samenwerking met scholen (bv “scholencompetities”).

 

- De VVD wil actief bijdragen aan het tot stand komen van “de sport-as” tussen Amsterdam en Amstelveen.


Financiën (€)

 

- Via het subsidiebeleid wordt samenwerking gestimuleerd. Bij subsidiëring van grootschalige sportevenementen wordt de economische waarde van het evenement meegewogen.

 

- Aan de gebruikers (zowel clubs als individueel) van sportvoorzieningen mag een substantiële bijdrage worden gevraagd. Dit kan in geld, maar ook in de vorm van vrijwillige arbeid.

 

- Sportfaciliteiten zoals het zwembad kunnen door verbreding van activiteiten (bijvoorbeeld private exploitatie wellness centrum) rendabeler worden gemaakt.


Neem gerust contact op met onze woordvoerder Femke Lagerveld als u vragen heeft mbt sport en gezondheid