Zorg voor iedereen

Zorg en ondersteuning


De VVD vindt dat iedereen, jong en oud, de zorg en ondersteuning moet krijgen die ze nodig hebben. De gemeente kan deze hulpverlening deels aanbieden binnen de WMO (Wet Maatschappelijke Ondersteuning).

 

Bij de decentralisatie van enkele jaren geleden zijn de uitvoering van de WMO en de Jeugdwet naar de gemeenten verplaatst. De VVD vindt dit uitgangspunt goed, lokaal staat men dichter bij betrokkenen en kan betere zorg/ondersteuning geleverd worden. Bureaucratie en inefficiënties dienen voorkomen te worden en de menselijke maat mag nimmer uit het oog verloren worden. De financiering van het nieuwe stelsel heeft echter, zeker in de Jeugdzorg, voor problemen gezorgd. De VVD vindt dat het rijk de nieuwe regeling opnieuw moet evalueren en dat de gemeente Amstelveen niet mag interen op het eigen vermogen om deze hulpverlening te kunnen bieden.

 

De VVD wil een gemeente waarin mensen zelfredzaam zijn en zich vrij kunnen ontplooien. Dat betekent ook dat mensen die (tijdelijk of permanent) niet volledig zelfstandig kunnen functioneren, ondersteuning behoeven. De VVD is voorstander van het principe: de gebruiker betaalt. Binnen de wettelijke kaders is de VVD daarom voor het heffen van eigen bijdragen.

 

Iedere inwoner heeft talenten en mogelijkheden. Dit geldt ook voor mensen die tijdelijk of permanent een beperking hebben. Bij de toenemende groep mensen die de ziekte van Alzheimer krijgen moet de gemeente adequate opvang beschikbaar stellen. Oud worden in Amstelveen moet zo waardig mogelijk kunnen.

 

De VVD vindt dat de gemeente in de jeugdzorg meer proactief dient te handelen, bijvoorbeeld als één van de ouders overlijdt of er sprake is van een echtscheiding, maar ook bij vermoedens van huiselijk geweld, pestgedrag en/of eetstoornissen (onderwijsinstellingen). Door te anticiperen op stressfactoren bij kinderen kan er tijdig ondersteuning geboden worden. Voorkomen is beter dan genezen. Investeringen nu zijn veel lager dan alsmaar stijgende kosten op de langere termijn. Tevens kan hierdoor toekomstige (jeugd)criminaliteit en/of geweld verder worden beperkt.


Standpunten van de Amstelveense VVD:

 

- De kosten van decentralisatie van de zorg moeten voor de gemeente neutraal zijn.

 

- De gemeente moet de regie van de zorg kunnen voeren waarbij niet het aanbod van de zorgorganisaties maar de vraag van de cliënt centraal staat.

 

- De VVD wil de bureaucratie in de zorg verminderen.

 

- De VVD is voorstander van een vrijwilligersportaal waar Amstelveense “jobs” t.b.v. zorg worden gepubliceerd. Vrijwilligers willen wel, maar weten vaak niet “waar ze moeten beginnen”.

 

- De VVD is voorstander van het langer thuis wonen van ouderen op basis van een adequate WMO-ondersteuning. Wanneer ouderen niet langer thuis kunnen wonen, zal de gemeente zorg dragen, samen met woon/zorginstellingen en het verantwoordelijke zorgkantoor, dat er voldoende woon/zorg ruimte in Amstelveen beschikbaar is cq  komt. Dat kunnen aangepaste woningen zijn alsmede verpleegplekken.

 

- De VVD wil intensivering van bewegingsprogramma’s voor ouderen, onder andere gericht op preventie van dementie problematiek.

 

- De VVD wil preventieprogramma’s op scholen, gericht op gezonde voeding en bestrijding van obesitas en anorexia onder jongeren.

 

- De VVD wil dat de gemeente de meldcode die reeds van toepassing is op professionals die werken met kinderen bij signalen van huiselijk geweld of kindermishandeling, verruimt naar signalen op het gebied van afwijkend gedrag zoals discriminatie, antisemitisme en structureel asociaal gedrag.

 

- De VVD wil een actieve rol van de gemeente alsmede organisaties zoals scholen, kinderopvang, sportverenigingen, welzijnsinstellingen voor ‘vroeg signalering’ van kindermishandeling, seksueel misbruik, huiselijk geweld, loverboys issues etc.

 

- De VVD vindt lange wachtlijsten in de Jeugd GGZ niet uit te leggen. Kinderen met ernstige psychische problemen moeten tijdig geholpen worden.


Financiën (€)


- De gemeente moet zich sterk maken, samen met de VNG, om voldoende landelijke geldstromen te ontvangen om de kwalitatief goede zorg in Amstelveen, zowel voor WMO als voor Jeugdzorg, mogelijk te blijven maken. Binnen de gemeentelijke begroting zal de VVD zich sterk maken voor voldoende eigen middelen.

 

- De VVD vindt dat van burgers eigen bijdragen, waar mogelijk, gevraagd kunnen en moeten worden.

 

- De VVD wil de beschikbare middelen zoveel mogelijk laten toekomen aan betrokkenen, zonder onnodige bureaucratie en overhead kosten. De VVD is voor het formuleren van normatieve eisen aan de uitvoering door de gemeentelijke organisatie.


Neem gerust contact op met onze woordvoerder Femke Lagerveld als u vragen heeft mbt zorg en gezondheid