Recreatie in Amstelveen

Recreatie aan de Amstelveense Poel


Amstelveen is een stad met een prettig woon-, leef- en verblijfsklimaat en beschikt over een hoog niveau van recreatieve voorzieningen voor bewoners en bezoekers. Zo beschikt Amstelveen over een kwalitatief hoogwaardig winkelgebied in het Stadshart, de verschillende mooie groene parken, goede wandel- en fietsroutes, speeltuinen, kinderboerderij(en) en diverse faciliteiten in het Amsterdamse bos.

 

Toch ziet de VVD de komende periode ruimte voor zowel uitbreiding als verbetering van de voorzieningen op het gebied van recreatie. Daarbij wil de VVD zich voornamelijk focussen op een aantrekkelijk Amstelveen voor de Amstelvener die op zoek is naar mogelijkheden om ‘er even tussenuit te gaan’. De VVD heeft daarom een aantal concrete ideeën om diverse delen in Amstelveen aan te pakken om meer mogelijkheden te creëren voor de Amstelvener die (spontaan) wil recreëren in de eigen stad. Het verder ontwikkelen van strand en zwemwater van de Amstelveense Poel is hier een goed voorbeeld van.

 

Recreatie en toerisme zijn in toenemende mate belangrijke dragers van onze lokale economie. Zij zorgen voor behoud en groei van lokale voorzieningen. Een goede verbinding tussen het Stadshart en het Oude Dorp draagt hieraan bij. Wel wil de VVD dat toerisme op een gestructureerde manier wordt aangepakt om te voorkomen dat er overlast ontstaat.

 

Wij willen dat de gemeente recreatieve ondernemers stimuleert. Niet in de vorm van subsidie, maar in de vorm van enthousiasmeren en faciliteren.


Standpunten van de Amstelveense VVD:

 

- De VVD is voorstander van hoogwaardige voorzieningen met meer kwaliteit, diversiteit en een beter rendement. De gemeente moet recreatieve ondernemers die een kwaliteitsslag willen maken niet hinderen met regels over bijvoorbeeld voor- en naseizoen.

 

- De VVD ziet graag een gebiedsontwikkeling bij het Kostverlorenhof door het om te toveren tot een heus ‘Food Court’. Het Kostverlorenhof beschikt over een groot aanbod aan restaurants, maar het winkelcentrum kan wel wat renovatie gebruiken. Daarom hoopt de VVD dat zowel de gemeente als de ondernemers openstaan voor verandering en samen de handen ineenslaan om een renovatie mogelijk te maken.

 

- De VVD hecht veel waarde aan het Oude Dorp. De VVD ziet graag een noord-zuid verbinding op horecagebied bovenop de overkapping van de A9 tussen de Anna Kerk en het Oude Dorp. Samen met het groen dat er al komt, vormt dit ‘het Groene terras’ van Amstelveen.

 

- Als gevolg van de uitbraak van COVID-19 is het leven van de mens drastisch veranderd en wordt er meer thuis gewerkt. Daarmee veranderen ook behoeften en het maken van een kleine buurtwandeling in het groen is een zeer gewaardeerde bezigheid geworden. Amstelveen beschikt over prachtige parken, maar in Westwijk ontbreekt een ruim (stads)park echter nog. Daarom stelt de VVD voor daar een park te realiseren. Het is belangrijk dat ook de bewoners van Westwijk er even lekker tussenuit kunnen.

 

- De VVD is voor betere aanlegfaciliteiten in de Amstel door bijvoorbeeld een kleine jachthaven te realiseren waar pleziervaartuigen kort kunnen aanleggen of in het seizoen kunnen verblijven.

 

- Ter uitbreiding van het Amstelveens museumaanbod ziet de VVD mogelijkheden voor een ‘Amstelveens Historisch Museum’.

 

- Recreatie mag altijd in de natuur en recreatieve ondernemers moeten daar kunnen uitbreiden, tenzij aantoonbare schade aan de natuur wordt toegebracht.

 

- De VVD wil in overleg met het Waterschap de zwemwaterkwaliteit van de Amstelveense Poel verbeteren en meer recreatieplaatsen rond en aan de Poel inrichten.

 

- De VVD is voorstander van betere watersport faciliteiten rond de Poel, aan de Amstel en in het Amsterdamse bos. De VVD wil de vaarmogelijkheden verbeteren en nagaan waar het mogelijk is om een rondje te varen, bijvoorbeeld door kano’s en sloepen.


Financiën (€)

 

- Recreatieve ondernemers dienen financieel zelfstandig te zijn en niet afhankelijk te zijn van overheidssubsidies.


- Waar nodig faciliteert de Gemeente projecten en initiatieven. Ten behoeve van de opstart van bijzondere projecten staat de Gemeente garant.


Voor vragen mbt recreatie kunt u terecht bij woordvoerder Femke Lagerveld

 

Voor vragen mbt de Amstelveense Poel kunt u terecht bij woordvoerder Jet Smit