Toekomstbestendige stad

Duurzaamheid en milieu


De VVD vindt duurzaamheid een belangrijk uitgangspunt voor een toekomstbestendige stad. VVD ziet duurzaamheid als een kans voor economische ontwikkeling en het verhogen van economisch rendement.

 

De VVD is voor het nemen van maatregelen die aansluiten bij de beleving van de burgers. De VVD wil eerst inzetten op voor de hand liggende maatregelen om energie te besparen zoals isolatie en zonnepanelen op daken (geen zonneweiden). De VVD is tegen de plaatsing van windmolens tenzij ze op een afstand van minimaal 1.500 meter van woningen geplaatst kunnen worden en de natuur en milieu niet schaden. Nieuwe wijken kunnen gasloos worden aangelegd. Bij bestaande wijken dient de gasinfrastructuur zolang mogelijk te worden gehandhaafd zodat toekomstig gebruik van biogas, groen gas of waterstof mogelijk blijft.


Standpunten van de Amstelveense VVD:

 

- De VVD wil geen windmolens in Amstelveen tenzij ze op 1.500 meter afstand liggen van woningen of bebouwing en niet schadelijk zijn voor natuur en milieu.

 

- De VVD wil bestaande wijken niet of pas zo laat mogelijk loskoppelen van het gasnet zodat er in de toekomst mogelijk gebruik gemaakt kan biogas, groen gas of waterstof.

 

- De VVD wil het gebruik van hybride warmtepompen stimuleren en indien mogelijk subsidiëren.

 

- De VVD wil het isoleren van woningen en het gebruik van zonnepanelen stimuleren en indien mogelijk subsidiëren.

 

- De VVD wil dat voor de inwoners inzichtelijk is waar er energie kan worden bespaard. Mensen kunnen daar vervolgens zelf mee aan de slag. Dat is goed voor hun portemonnee en draagt bij aan een duurzamere gemeente.

 

- De VVD vindt dat bouwleges zouden moeten kunnen worden verlaagd indien sprake is van een milieuvriendelijk gebouw of indien er milieuvriendelijke maatregelen worden genomen.

 

- De VVD is voorstander van het stimuleren van de aanleg van groene daken en groene tuinen waarmee Amstelveen milieuvriendelijker en tegelijkertijd (nog) groener wordt.

 

- De VVD is van mening dat inwoners, eigenaren en huurders, zelf een belangrijke bijdrage moeten leveren in het onderhouden en schoonhouden van hun tuin, balkon en straat. De gemeente doet hetzelfde voor de openbare ruimte en moet actiever toezien op de naleving.

 

- De VVD wil verrommeling van de wijken voorkomen. Hondenpoep, zwerfvuil, vervuiling rondom afvalcontainers, graffiti en andere overlast wordt door de gemeente aangepakt en vernielingen worden snel hersteld. Waar mogelijk worden de kosten verhaald op de veroorzaker.

 

- De VVD steunt het Amstelveense actieplan klimaatadaptatie PLECK waarin een pakket van maatregelen is vastgelegd om zo goed mogelijk de lokale effecten van klimaatverandering tegen te gaan. Van het optimaliseren van ons riool-, water- en groenbeheer tot het aanleggen van groene daken en ontstenen van tuinen.


Financiën (€)

 

- De VVD is voor stimuleren van de eigen verantwoordelijkheid en het schoonhouden van de eigen wijk en buurt. Als dit op een goede manier gebeurt, leidt dit tot verlaging van de afvalstoffenheffing.

 

- De VVD is voor efficiënte inzameling en verwerking van afval, waarbij intergemeentelijke samenwerking in veel gevallen zal leiden tot financiële en bedrijfsmatige voordelen. De VVD wil dat de gemeente haar bedrijfsvoering alleen op die plekken verduurzaamt waar dat bedrijfseconomisch rendabel is.

 

- De VVD wil hybride warmtepompen, zonnepanelen en woningisolatie stimuleren.


Neem gerust contact op met onze woordvoerder Bart Dorgelo als u vragen heeft mbt duurzaamheid