Cultuur verbindt Amstelveen

Cultuur en uitgaan in Amstelveen


In Amstelveen barst het van de cultuur. Kunst en cultuur zit in het DNA van Amstelveen. Amstelveen biedt onder meer theaters, musea, ateliers en andere culturele instellingen. Ook begint Amstelveen zich steeds meer te ontwikkelen als een hippe en bruisende stad waarin onder meer volop kan worden uitgegaan. Zo kreeg Amstelveen recent een eervolle vermelding op de ranglijst van het toonaangevende “Trendy Use-IT Europe platform”. Dit succes is vooral te danken aan de vele ondernemers die de afgelopen jaren hard hebben gewerkt om Amstelveen te transformeren tot een hippe en culturele stad. De VVD wil culturele ondernemers faciliteren en ondersteunen en nodigt partijen uit met voorstellen te komen.

 

Daarnaast vindt de VVD dat de gemeente een regierol heeft in het stimuleren van kunst en cultuur omdat het vorm en inhoud geeft aan de samenleving. Een goed cultuuraanbod, dat grotendeels vanuit de markt wordt gefinancierd, heeft bovendien een positief effect op de aantrekkingskracht van onze gemeente. Subsidies zijn echter niet vanzelfsprekend en dienen periodiek geëvalueerd te worden.

 

Tevens heeft ook het uitgaansleven in Amstelveen de afgelopen jaren een zichtbare ontwikkeling doorgemaakt. Zowel in het Stadshart, aan de Amstel als in het Oude Dorp is een breed aanbod aan gelegenheden waar Amstelveners, jong en oud, kunnen genieten. De VVD wil ondernemers ruimte geven om de diversiteit en kwaliteit van uitgaansgelegenheden verder te ontwikkelen.

 

 

Standpunten van de Amstelveense VVD:

 

- Projecten op gebied van Uitgaan en Cultuur zijn primair gericht op de inwoners van Amstelveen.

 

- Cultuur is belangrijk voor inwoners, bezoekers en ondernemers. Het versterkt de innovatiekracht, creativiteit en het out-of-the-box denken. Daarom stimuleert de VVD vanuit haar regierol (laagdrempelig) contact met cultuur, waardoor een breed Amstelveens publiek hier kennis mee kan maken.

 

- Amstelveen is een kweekvijver voor jong talent. Om dit te blijven moet Amstelveen ruimte blijven bieden aan jonge kunstenaars, artiesten en muzikanten.

 

- Amstelveen moet private initiatieven van culturele ondernemers blijven stimuleren en faciliteren.

 

- De VVD wil investeren in de ontwikkeling en realisatie van de zogenaamde “Cultuurstrip” op het Stadshart.

 

- De VVD heeft een nieuw concept uitgedacht voor het Cobra Museum teneinde een overtuigend en toekomstbestendig meerjarenplan voor het museum te ontwikkelen. De VVD stelt voor een cultureel centrum te maken van het Cobra Museum, waar de collectie van het Cobra nog steeds zichtbaar zal zijn, maar wel in kleinere opstelling. In dit culturele centrum zal verder een mix te vinden zijn van dansavonden, (jazz-) muziekavonden, debateeravonden en/of andere culturele activiteiten. Cultuur blijft prominent, maar toegankelijk voor iedereen.

 

- De VVD vindt historisch besef, vooral voor de jeugd, van groot belang en is daarom voorstander van het behoud van cultureel erfgoed. Daaronder vallen ook (cultuur-) historische evenementen, zoals de Sint Maartenviering, de Sinterklaasintocht en het Carnaval.

 

- De VVD wil dat culturele organisaties in Amstelveen structureel minder subsidie gaan ontvangen en meer vanuit een commerciële benadering hun organisaties gaan besturen. Dit kan men onder meer bewerkstelligen door beter te gaan samenwerken en een professionelere aansturing. De VVD is mordicus tegen subsidieverstrekking aan kunst- en cultuuractiviteiten waarmee politieke ideologieën uitgedragen worden of politieke doelstellingen worden nagestreefd.

 

- De VVD wil subsidies aan culturele instellingen eerlijk(er) verdelen, met name door instellingen met een goed “businessplan” financieel te faciliteren in de opstart zodat op termijn structureel minder subsidie nodig is. Desgewenst moeten de instellingen hierin geholpen worden door specialisten.

 

- Subsidies zijn niet vanzelfsprekend en dienen periodiek geëvalueerd te worden.

 

- De VVD wil dat de gemeente faciliteert en zo nodig garant staat voor grote culturele evenementen zoals “Jazz in het Dorp”.

 

- De VVD is voorstander van het verdelen van beschikbare middelen

t.b.v. (aantoonbare) kwalitatieve festivals en evenementen op meerdere locaties in Amstelveen.

 

- De VVD wil vanuit haar visie op brede talentontwikkeling dat kinderen op jonge leeftijd in aanraking kunnen komen met muziek- of cultuuronderwijs, zodat kinderen of ouders zelf kunnen besluiten of zij muziek- of cultuuronderwijs wensen te volgen.

 

Financiën (€)

 

- De VVD vindt dat de cultuursector meer op eigen benen moet komen te staan en zich voor haar financiering meer dan nu zou moeten richten op bezoekers, donateurs en sponsoren. Instellingen dienen niet louter afhankelijk te zijn van overheidssubsidies. Naast iedere euro subsidie moeten instellingen zelf ook alles op alles te zetten om minimaal de andere euro er bij te verdienen.


Neem gerust contact op met onze woordvoerder Femke Lagerveld als u vragen heeft mbt kunst en cultuur