Nieuw armoedebeleid niet 'meer, meer, meer', maar 'beter, beter, beter'.

Na de Nota Sociaal Beleid van 2019, het Actieplan Armoedepreventie van eind 2020 en het Rekenkameronderzoek van 2022 is het voor de VVD-fractie helder dat de nadruk van het nieuwe armoedebeleid moet liggen op een beter gebruik van de bestaande regelingen. Hetgeen in de huidige Notitie staat: regelingen vereenvoudigen, taboes doorbreken en communicatie verbeteren.


De VVD-fractie benadrukt dat het dus niet een kwestie is van ‘meer, meer, meer’,  maar van ‘beter, beter, beter’. Het is eerder gezegd, maar toch: dat slechts 30-40% van de doelgroep bereikt wordt, is geen goede zaak. En dat dit landelijk ook zo is, is geen verontschuldiging. Het gaat om ca 4900 huishouden, het gaat over 1430 kinderen onder de 18 jaar (uitgaande van de norm van 130% van het sociaal minimum).

Victor Frequin: "Verder benadruk ik dat we dus niet moeten praten over de uitbreiding van regelingen, telkens komt dit weer terug. Maar als we de toegang tot de regelingen niet verbeteren dan is uitbreiding gewoon geen goede actie. En daarbij komt nog dat er steeds meer discussie is dat uitbreiding van gemeentelijke minima regelingen negatief werkt op de impuls om te gaan werken. Met andere woorden, als het sociaal minimum omhoog gaat door gemeentelijke regelingen wordt de armoedeval groter. Ik gebruik hier de definitie van armoedeval in de zin van  'het gebrek aan financiële prikkels om (meer) te gaan werken. Zeker nu er weinig werkloosheid is en er veel werk beschikbaar is, moeten we zoveel mogelijk mensen stimuleren om aan het werk te gaan. Naast inkomen gaat het dan ook om alle andere voordelen van werken."

De VVD fractie staat achter de aanpak zoals in de Notitie beschreven, beleidsmatig is dit een goede aanpak. Toch wil de VVD fractie wederom de nadruk leggen op de uitvoering. Wij denken dat veel problemen in de praktijk kunnen en moeten worden opgelost, met competente en pragmatische ambtenaren die hun verantwoordelijkheid gewoon nemen.

En, tot slot, willen wij herhalen dat de kinderen daarbij een bevoorrechte plaats moeten innemen. De Notitie noemt ‘ieder kind een eigen fiets’. Graag op die wijze doorgaan. Het zijn niet altijd regelingen in geld maar ook die in natura (of geld die direct natura mogelijk maken).  Bij de door Amstelveen gehanteerde norm van 130% van het sociaal minimum gaat het om 1430 kinderen onder de 18 jaar. De VVD roept de wethouder en zijn ambtenaren op om die allemaal te identificeren en te gaan helpen.


Meer weten over ons standpunt mbt armoede, werk en inkomen? Lees dan hier verder