COBRA doorbreek het patroon!

Cobra moet patroon doorbreken


Cobra technisch failliet

De afgelopen twee weken is het nogal roerig geweest in cultureel Amstelveen. Het Cobra Museum klopte namelijk bij de gemeente aan voor een garantstelling van een lening van €700.000,=, want het geld was op en de salarissen konden niet meer betaald worden.

 

De leiding van het Cobra presenteerde het gapende financiële gat als een plotselinge ontwikkeling, maar voor wie het Cobra dossier vanaf het begin heeft gevolgd was dit geen verassing. De ambities van het Cobra en de gemeente Amstelveen lopen al heel erg lang niet met elkaar in de pas, ondanks de vele voorstellen vanuit raad en college tot wijzingen van de koers.


Doorbreek bestaande patroon

De VVD waarschuwt al jaren dat het zo niet goed gaat, en heeft in haar verkiezingsprogramma dan ook gesteld dat de bezem door het museum moet: saneren, herijken en het museum eventueel ombouwen naar een cultureel centrum. Dat alles met een robuuste en realistische financiële planning. Het bestaande patroon moet doorbroken worden.

 

Wat de VVD betreft is de 1,2 miljoen subsidie die het Cobra Museum voor Moderne Kunst van de gemeente krijg goed en voldoende. Heeft het museum meer geld nodig om haar ambities te realiseren, dan zal ze dat toch echt uit de markt moeten halen.


Voorstel voor krediet

En toen verscheen daar eind vorige week ineens de redder in de nood, vermogend man en kunstliefhebber Marius Touwen. Hij liet in de krant optekenen dat hij het Cobra wel een krediet zou willen verlenen, zodat het Cobra uit de directe problemen zou zijn en er ondertussen aan een plan van aanpak voor verbetering gewerkt zou kunnen worden. Onder de voorwaarden voor zijn krediet, die nooit in een officieel document terecht zijn gekomen, maar die wel in de krant genoemd werden door Touwen, waren het verlagen van de huur, het niet direct opeisen van de vorderingen en het doorzetten van de subsidie aan het Cobra door de gemeente, de meest opvallende.

 

Voor de Amstelveense VVD nou niet meteen een zeer gewenste constructie: met een krediet de schuld vergroten en tegelijkertijd van de gemeente te vragen om een, in de basis nog grotere, bijdrage door schulden niet op te eisen en tegelijkertijd haar inkomsten uit het Cobra naar beneden te schroeven. Dat is een verhaal dat wij niet aan Amstelveen kunnen en willen verkopen.


Toenadering gemeente en financier

In de raadsvergadering van 13 september j.l. waarin de raad debatteerde over de situatie bij het Cobra meldden de wethouders Raat (cultuur) en Elzakalai (financiën) dat het college contact had gezocht met de heer Touwen en dat men diezelfde middag een gesprek had gevoerd met hem. De sfeer en uitkomst van dat gesprek waren dusdanig positief dat het college bereid is om samen met Touwen, en in overleg met het Cobra te werken aan een voorstel tot financiële kaderstelling, herstructurering en ook herpositionering van het Cobra Museum.

 

Goed nieuws, maar het gezien het feit dat de Cobra organisatie de afgelopen jaren nauwelijks zelfreflectie en het vermogen tot bijsturing heeft laten zien is het voor de VVD van belang dat er ook nadrukkelijke gekeken wordt naar het aanpassen van de manier van directie voeren en de bestuursstructuur.

 

Over een kleine twee maanden worden de eerste voorstellen mbt een plan van aanpak voor het Cobra Museum voor Moderne Kunst door college, in samenwerking met de heer Touwen en het Cobra verwacht. De Amstelveense VVD kijkt daar zeer belangstellend naar uit.


Lees hieronder de woordvoering van Femke Lagerveld tijdens de raadsvergadering van 13 september 2023