Wonen in Amstelveen

Wonen in Amstelveen


De VVD wil dat iedere Amstelvener, jong en oud, met plezier kan wonen in de eigen gemeente.

 

Amstelveen is een oase van groen, rust en ruimte. Wat groen is in Amstelveen moet groen blijven, sterker nog: Amstelveen moet het groene karakter versterken en uitbreiden daar waar mogelijk. Uiteraard binnen de financiële kaders en/of door middel van andere invulling van het groen. Het ruimtelijk opzetten van wijken en woningen moet worden bewaakt.

 

Doordat Amstelveen een gewilde woongemeente is, zal het de druk op steeds maar meer en dichter op elkaar bouwen moeten weerstaan. De VVD vindt dat de identiteit van Amstelveen onaangetast moet blijven. Gebouwen die niet meer aan de eisen van deze tijd voldoen moeten worden gesloopt en daarvoor in de plaats moeten ruimer opgezette woningen en wijken worden ontwikkeld.

 

De VVD is kritisch op de groei van het aantal inwoners van Amstelveen. Ons doel is een stad in balans en kernkwaliteiten behouden: leefbaar en gezond met goede bereikbaarheid. Ruimte, groen en voorzieningen als onderwijs, zorg en sport in de buurt. Met de voorgenomen bouw van circa 10.000 woningen in de komende jaren, is de grens wel bereikt.

 

Koop, koop, koop…. de VVD wil het percentage koopwoningen optrekken van 45% naar het landelijk gemiddelde van 54% door bij nieuwe projecten zoveel mogelijk (sociale) koop te realiseren. Woningbouwcorporaties moeten (verder) terug naar hun kerntaken (het bouwen, beheren en verhuren van woningen die bestemd zijn voor gezinnen met een laag inkomen).

 

De huidige voorraad sociale huur is ruim voldoende. In Amstelveen is ongeveer 1 op de 3 woningen sociale huur, meer dan in andere gemeenten in de regio. Desondanks geldt voor sommigen woningzoekenden een wachttijd van meer dan 10 jaar. De beschikbaarheid van sociale woningen zou veel groter kunnen zijn als scheefwoners worden bewogen door te stromen en de fraude en het misbruik (w.o. illegale onderverhuur) beter wordt bestreden. Periodieke toetsing moet uitwijzen of deze bewoners nog steeds aan de criteria voldoen.

 

De VVD wil de toewijzing aan specifieke doelgroepen meer in eigen hand houden, zodat meer woningen naar Amstelveners gaan. De positie van Amstelveense jongeren en starters op de Amstelveense woningmarkt is aanmerkelijk te verbeteren indien Amstelveners voorkeursrecht krijgen bij vrijkomende (sociale) huurwoningen en starterswoningen zo mogelijk in samenwerking met ontwikkelaars en kredietverschaffers. Tevens moet Amstelveen de uitbouw van startersleningen continueren. Dit voorkeursrecht zou ook moeten gelden voor diegene die binnen Amstelveen zich sterk maken voor vitale beroepen zoals docenten, politie en (vrijwillige) brandweer. Voor het sociale segment is de ambitie van de VVD om het percentage toe te wijzen woningen aan Amstelveners te verhogen naar minimaal 50% (tegen 25% nu) met inachtneming van de wettelijke regelingen.

 

De VVD wil dat oudere Amstelveners zo lang mogelijk zelfstandig kunnen blijven wonen. Of het nu gaat om zorg, aangepast wonen of een kleinere woning, de VVD wil een ruimhartig beleid om dit mogelijk te maken.

 

Bij wijkvernieuwing dient rekening gehouden te worden bij de bevolkingssamenstelling in Amstelveen en het streven om Amstelveen evenwichtig te houden (levensloopbestendig). Jonge gezinnen zijn nodig om de huidige voorzieningen voor kinderen in stand te houden.

 

De VVD is kritisch op hoogbouw (nee, tenzij als uitgangspunt). Hoogbouw wordt gedefinieerd als meer dan 5 woonlagen. Hoogbouw moet bovendien passen in de leefomgeving en bij de uitstraling van Amstelveen.


Standpunten van de Amstelveense VVD:

 

- De VVD is trots op de groene en rustige wijken in Amstelveen. De VVD is vóór Groen en tegen “inbreiding” (het volbouwen van groen). Amstelveners moeten in hun buurt kunnen blijven genieten van hun groene omgeving.

 

- Met de geplande bouw van circa 10.000 woningen, met het accent op middeldure koop en huur, groeit Amstelveen de komende jaren fors. Met deze geplande bouw is de grens wel bereikt.

 

- De VVD is kritisch op hoogbouw (nee, tenzij als uitgangspunt). Hoogbouw wordt gedefinieerd als meer dan 5 woonlagen. Hoogbouw moet bovendien passen in de leefomgeving en bij de uitstraling van Amstelveen.

 

- De VVD zet in op koop, koop, koop: De VVD wil het gemiddelde percentage optrekken van 45% naar het landelijk gemiddelde van 54% door bij nieuwe projecten zoveel mogelijk koop te realiseren.

 

- De VVD wil meer grondgebonden woningen door bij nieuwe projecten minimaal 50% grondgebonden woningen te realiseren zelfs als dit zou leiden tot een totaal aantal minder nieuwe woningen.

 

- De huidige voorraad sociale huur is ruim voldoende. De beschikbaarheid moet vergroot worden door het tegengaan van scheefwonen, door het invoeren van een periodieke inkomenstoets en het beter bestrijden van fraude en misbruik (w.o. illegale onderverhuur). De gemeente spreekt woningcorporaties hierop aan.

 

- De VVD wil de toewijzing meer in eigen hand houden, zodat meer woningen naar Amstelveners gaan. Bij sociale huur dient minimaal 50% vrij te kunnen worden toegewezen met inachtneming van de wettelijke regelingen. Bij nieuwe projecten worden vooraf afspraken gemaakt ten aanzien van de toewijzing aan specifieke doelgroepen.

 

- Realiseren van de verkoop van minimaal 100 bestaande sociale woningen aan zittende huurders en het bijbouwen van dezelfde hoeveelheid nieuwe en duurzame woningen. Bij nieuwe initiatieven in het sociale segment, zoals in de Legmeer, dient meer dan 50% van de sociale bouw te bestaan uit koopwoningen, al dan niet met speciale financieringsarrangementen.

 

- Bij nieuwe projecten in het koopsegment dient uitgegaan te worden van een zelfbewoningsplicht van 3 tot 5 jaar voor de koper en is een anti-speculatiebeding een minimale vereiste.


- De VVD is tegen het verhogen van de OZB hoger dan de inflatie.

 

- De VVD wil dat inwoners van Amstelveen makkelijk en snel kunnen zien welke mogelijkheden zij hebben om hun woningen te vergroten of aan te passen.

 

- Handhaving en toezicht op verleende vergunningen geschiedt alleen op basis van overlast en/of op basis van veiligheidsissues.

 

- Er is behoefte aan zorg in en nabij de (senioren) woning. De VVD wil ruimte geven aan nieuwe concepten en initiatieven, zoals kangoeroe-woningen.

 

- De VVD wil leegstand van kantoren bestrijden door een faciliterende rol te spelen bij de transformatie van leegstaande kantoren naar jongerenhuisvesting, seniorenwoningen, zorg-units of andere huisvesting waar vraag naar is.

 

- De gemeente spreekt ook woningcorporaties aan om hun bezit in goede staat te houden om verloedering van buurten tegen te gaan en legt de afspraken daarover vast.

 

- Airbnb moet in Amstelveen gecontroleerd en beperkt worden. Verplichte registratie zoals in Amsterdam is een voorbeeld. Amstelveen bouwt niet voor speculatie.

 

- Digitale bereikbaarheid is tegenwoordig een eerste levensbehoefte. De gemeente moet blijven faciliteren v.w.b. vergunningen en vergemakkelijken van graaf- en herstelwerkzaamheden om iedereen in Amstelveen z.s.m. op glasvezel aan te sluiten.


Financiën (€)

 

- De VVD ziet toe op realistische, transparante grondexploitatie. Woningcorporaties kunnen financiële ruimte creëren door het verkopen van bestaand bezit.


Voor vragen mbt wonen, woonzorg, groenvoorziening en  hoogbouw kun u terecht bij woordvoerder Jet Smit


Publicaties:

24-05-2023 : Verdeling woningen moet eerlijker: Amstelveners meer kans

31-03-2023 : Nadruk op woningen voor senioren

21-02-2023 : Kaders transformatie Bovenkerkerweg