Goed onderwijs

Onderwijs in Amstelveen


Onderwijs is de basis voor kinderen/jongeren om zich te kunnen ontplooien en een zelfstandige toekomst op te bouwen. Daarnaast is een goed opgeleide beroepsbevolking van groot belang voor de (Amstelveense) economie. De behoefte aan voldoende en goed basis en voortgezet onderwijs is hierbij, naast de kinderopvang, van groot belang. Ook de internationale scholen voorzien in een belangrijke behoefte.

 

De inwoners van Amstelveen zijn hoger dan gemiddeld opgeleid en hebben een hoger dan gemiddeld inkomen. Amstelveen kent vele werkgevers. Deze werkgevers zoeken vaak goed opgeleid personeel. Er worden hoge eisen gesteld aan de onderwijskwaliteit, onderwijsvoorzieningen en kinderopvang.

 

Doordat Amstelveen haar financiën op orde heeft kon er de afgelopen jaren flink geïnvesteerd worden in onderwijshuisvesting. Veruit de meeste Amstelveense leerlingen krijgen les in moderne schoolgebouwen, waar een goed leerklimaat aanwezig is en het ook voor leraren prettig werken is.

 

De VVD wil dat de bestaande scholen niet verder in omvang groeien. De VVD is voorstander van kleinschaligheid in het onderwijs; geen grote onderwijsfabrieken, maar kleine eenheden die ervoor zorgen dat de meeste kinderen dicht bij school wonen. Voor alle leerlingen en ouders is veiligheid en een gezonde prettige sfeer op scholen van enorm belang.

 

De VVD vindt dat elk Amstelveens kind recht heeft op goed (passend) onderwijs in Amstelveen. Lotingen vindt de VVD uit den boze. De gemeente moet hierop toezien.

 

De VVD vindt dat de gemeente samenwerking tussen het onderwijs en het bedrijfsleven moet stimuleren.


Standpunten van de Amstelveense VVD:

 

- Bij de VVD krijgt iedereen de kans om te leren. Daardoor creëren mensen voor zichzelf immers kansen voor persoonlijke ontwikkeling en ontplooiing.

 

- De VVD wil dat de gemeente hard optreedt tegen voortijdig schoolverlaten en ongeoorloofd schoolverzuim. Bovendien zouden scholen, ouders en gemeente moeten samenwerken om spijbelen tegen te gaan.

 

- De school moet een veilige plek zijn waar kinderen zich thuis voelen. Het schoolplein is een sociale ontmoetingsplek. De VVD vindt dat scholen een nadrukkelijke taak hebben in het vroegtijdig signaleren van huiselijk geweld en andere misstanden die het welzijn van de kinderen raken.

 

- Kinderopvang tijdens en buiten schooltijd moet zoveel mogelijk aansluiten op werktijden van ouders. De VVD is dan ook voorstander van oplossingen die dit tot doel hebben, zoals bijvoorbeeld voor- en naschoolse opvang, brede schoolconcepten en continuroosters.

 

- De gemeente waakt over het aanbod van kinderopvang, voor- en naschoolse opvang alsook het aanbod van basis en middelbare scholen en stimuleert de markt zodanig dat vraag en aanbod goed op elkaar zijn afgestemd.

 

- Voor Amstelveense scholieren mag geen wachtlijst zijn om tot een Amstelveense middelbare school toegelaten te worden. Voor kinderen die wonen in Amstelveen moet altijd plaats zijn op een school in Amstelveen. De gemeente moet toezien op voldoende plaatsen en overleggen met de schoolleidingen indien er wachtlijsten ontstaan. Schoolleidingen moeten andersom tijdig aan de bel trekken indien er wachtlijsten dreigen te ontstaan.

 

- De VVD stimuleert onderwijs en bedrijfsleven om in samenwerking (praktijk)lessen in onderwijsinstellingen te verzorgen.

 

- De VVD is voorstander van een “categoriaal Gymnasium” in Amstelveen, indien dat binnen de financiële kaders past. Amstelveense scholieren zouden de keuze moeten hebben om hiervoor niet naar andere (buurt)gemeenten te hoeven gaan.

 

- De resterende verouderde schoolgebouwen in Amstelveen moeten worden gerenoveerd en worden aangepast aan de huidige tijd met gewenste comfort en faciliteiten.


Financiën (€)

 

- Een goede relatie tussen onderwijs en bedrijfsleven leidt tot beter opgeleide werknemers wat ten gunste komt van onze lokale economie en tegelijk leidt tot minder aanspraak op sociale voorzieningen. Financiële middelen die voor dit doel aanwezig zijn dienen direct aan onderwijs ten goede te komen en niet besteed te worden aan allerlei overlegplatforms.

 

- Goed kwalitatief onderwijs voor iedereen leidt tot het vergroten van welzijn, verhoogde arbeidsparticipatie en daarmee een verminderd beroep op sociale voorzieningen.


Neem gerust contact op met onze woordvoerder Elisa De Marco als u vragen heeft mbt onderwijs en jeugdzorg


Publicaties:

19-04-2023 : Tekort VO plekken voor Amstelveense kinderen

14-04-2023 : Mariëlle Paul (Tweede Kamer) bezoek Amstelveen

13-03-2023 : Minister Wiersma op bezoek bij Amstelveen College

15-02-2023 : Aanpak mobile telefoons in de klas urgent

02-02-2023 : Een plek voor elk Amstelveens kind op een Amstelveense school